Hľadáte tip na chutné vegetariánske jedlo? Poznáte kofty? Pod pojmom „kofty“ sa vám možno vybavia mäsové guľky… ale kofty sa dajú vyrobiť aj vo vegetariánskej verzii – napr. z červenej šošovice. Nechajte sa inšpirovať 🙂 KOFTY Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S JEMNOU KARÍ OMÁČKOU Počet porcií: 4Čas prípravy: 1h Kofty – Suroviny a príprava: Namočenú šošovicu prepláchnite vodou a dajte variť do približne...
Na trhu je dnes o ajurvéde mnoho dostupných kníh. V češtine. Tých sa, samozrejme, drvivá väčšina a preto som sa odhodlala k tomu, že som knihu o ajurvéde v slovenskom jazyku vydala sama. Na knižnom trhu sa objavila v januári 2024 a už po pár dňoch sa stala bestsellerom. Do knihy Ajurvéda pre moderné ženy som zhmotnila mnoho praktických a užitočných poznatkov o ajurvéde. Ak sú však...
Aké prílohy v kuchyni najčastejšie používate? Ryžu? Zemiaky? Hranolky? A čo tak vyskúšať čapátí? Tieto jednoduché placky sú v ajurvédskej kuchyni obľúbenou prílohou. Výborne sa hodia napríklad k tekvicovému karí. Pokrm si môžete pripraviť aj vo vegánskej verzii. ŠPALDOVÉ ČAPÁTÍ A TEKVICOVÉ KARÍ Počet porcií: 4Čas prípravy: 1h Špaldové čapátí – Suroviny: Recept na 10ks placiek : Zo surovín vymieste...
Aká zelenina sa vám vybaví pri pomyslení na jeseň? No samozrejme, že tekvica. Niet divu. Na jeseň tekvice dozrievajú a v kuchyni z nich môžeme vykúzliť všelijaké dobroty. Napríklad takúto uzemňujúcu hokkaido polievku. Z pohľadu ajurvédy tekvica oplýva sladkou chuťou a chladivou vírjou, energetickým potenciálom. Tepelnou úpravou a pridaním vhodného korenia a soli sa však chladivý potenciál tekvice znižuje a harmonicky vplýva...
Leto je z ajurvédskeho pohľadu obdobím Pitty. Pitta je ohnivá dóša a jej vlastnosti: teplo, ostrosť, suchosť sú všade okolo nás. Ako sa s tým prirodzene vyrovnať a prežiť leto v čo najlepšej kondícii vďaka tipom starobylej ajurvédy? Konzumujte nápoje chladivé, ale nie studené Studené nie je to isté, ako ochladzujúce. Ajurvéda túto vlastnosť potravín a nápojov označuje ako vírja, energetický...
Skvelý recept na jarné obdobie. Jar je z pohľadu ajurvédy časom kapha dóše, vodno-zemskej energie, ktorá je ťažká, chladná a pomalá… a aby sme na jar tejto energii neprepadli, potrebujeme ju v našom tele poriadne rozhýbať a stimulovať. Preferujeme potraviny suché, pálivé a ľahko stráviteľné. Pokrmom s týmito kvalitami je i lahodné cícerové chilli s červenou ryžou. Chýbať nebudú ani korenia, bez ktorých by si nevieme...
KRÉMOVÁ POLIEVKA Z PÓRU A ŽLTEJ ŠOŠOVICE Počet porcií: 6 Čas prípravy: 40min Suroviny: Na servírovanie: limetková šťava (môžete vynechať) V stredne veľkom hrnci si rozohrejte ghí/olej, pridajte kari listy a chvíľu ich na oleji smažte, aby pustili chuť a arómu. Ak používate karí korenie, pridajte ho s ostatným sypkým korením. Potom pridajte nastrúhaný zázvor, cesnak, zelené korenie a kurkumu . Rovnako ak...
Palak paneer je jedno z najznámejších indických jedál. Osobne toto jedlo zbožňujem. Palak znamená indicky špenát a paneer je syr pripravovaný z plnotučného kravského mlieka, má jemnú chuť a je príjemným spestrením v konzumovaní syrov, ktoré bežne kúpiť v obchode. V tomto recepte však nájdete vegan verziu, paneer je nahradený tofu syrom. Toto špenátové pyré s tofu v spojení s kešu „smotanou“ a batátovými plackami je...
Staré príslovie hovorí: „Jogín, ktorý nepozná ajurvédu, je polovičný jogín a ajurvédsky lekár, ktorý nepozná jogu, je polovičný lekár.“ Ajurvéda a joga idú ruka v ruke. Sú ako dve nerozlučné sestry. Jedna bez druhej nie sú úplné. Joga a ajurvéda u dve navzájom sa prelínajúce sesterské náuky vychádzajúce z védskeho poznania. Védy sú najstaršie zachované literárne pamiatky sveta nábožensko-rituálneho a filozofického charakteru....
Určite ste si všimli, že v médiách sa káva predstavuje v čoraz pozitívnejšom svetle. V televíznych reklamách je pitie kávy chvíľkou pohody, vychutnania lahodnej chuti a našou neodmysliteľnou súčasťou. . Už to nie je o tom, že kávu pijeme, ale máme s ňou vzťah. Čo však na kávu hovorí ajurvéda? Z pohľadu ajurvédy káva vysušuje a zahrieva – a to i ľadová káva! Zakysľuje a zvyšuje v našom...