Hokkaido polievka s kari a kokosovým mliekom

Aká zelenina sa vám vybaví pri pomyslení na jeseň? No samozrejme, že tekvica. Niet divu. Na jeseň tekvice dozrievajú a v kuchyni z nich môžeme vykúzliť všelijaké dobroty. Napríklad takúto uzemňujúcu hokkaido polievku.

Z pohľadu ajurvédy tekvica oplýva sladkou chuťou a chladivou vírjou, energetickým potenciálom. Tepelnou úpravou a pridaním vhodného korenia a soli sa však chladivý potenciál tekvice znižuje a harmonicky vplýva na všetky tri dóše. Tekvica sa považuje za ťažšie stráviteľnú, preto je zásadne pri jej príprave použiť korenia, zázvor alebo i cibuľu.

Nezabúdajte tiež na konzumáciu tekvicových semienok, ktoré sú cenené pre svoj vysoký obsah minerálnych látok.

HOKKAIDO POLIEVKA S KARI A KOKOSOVÝM MLIEKOM

Počet porcií: 4
Čas prípravy: 30min

Suroviny :

  • 2 PL ghí
  • 1 cibuľa nakrájaná
  • 1 čl čerstvého zázvoru nastrúhaného
  • 1,5 čl himalájskej soli
  • 2 čl karí korenia
  • 2 očistené a nakrájané mrkvy
  • ½ väčšej tekvice hokkaido, nakrájanej na kocky (aj so šupkou) alebo 1 malý kus
  • 500-700ml vody
  • 1 plechovka kokosového mlieka

V hrnci si rozohrejte ghí. Pridajte cibuľu a krátko orestujte. Pridajte mrkvu, premiešajte
a krátko spolu restujte. Potom pridajte karí korenie, zázvor a všetko na miernom ohni opekajte
za stáleho miešania, kým nezačne korenie rozvoniavať. Pridajte tekvicu, premiešajte a zalejte
vodou tak, aby bola zarovno so surovinami. Pridajte soľ.

Polievku varte kým zelenina nie je mäkká – cca 15 minút. Polievku následne rozmixujte úplne do hladka. Pridajte kokosové mlieko a minútku povarte, aby sa chute prepojili. Ak je to potrebné, pridajte trošku soli.

Polievku podávajte so špaldovými čapátí ako hlavný chod. Môžete ozdobiť kokosovým
mliekom a mikrozeleninkou, pridať tekvicový olej a nasucho opečené tekvicové semienka.

Dobrú chuť 🙂


Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.

Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.

Autorka projektu Ajurvéda Online - Ajurvéda pre moderné ženy. Poskytujem ženám návody, ako žiť podľa poznania ajurvédy, jogy a aromaterapie zdravý, šťastný a plnohodnotný život.