Ajurvédske tipy na leto

Leto je z ajurvédskeho pohľadu obdobím Pitty. Pitta je ohnivá dóša a jej vlastnosti: teplo, ostrosť, suchosť sú všade okolo nás. Ako sa s tým prirodzene vyrovnať  a prežiť leto v čo najlepšej kondícii vďaka tipom starobylej ajurvédy?

Konzumujte nápoje chladivé, ale nie studené

Studené nie je to isté, ako ochladzujúce. Ajurvéda túto vlastnosť potravín a nápojov označuje ako vírja, energetický potenciál. Vírja môže byť chladivá alebo zahrievajúca. Znamená to, že skonzumovaná potravina či nápoj nás vnútorne schladia či zahrejú a to bez ohľadu na ich fyzickú teplotu v čase konzumácie. Čo sa týka konzumácie studených nápojov, tak k tomuto návyku sa ajurvéda stavia striktným NIE! Pitie studených nápojov znižuje agni, náš tráviaci oheň, a celkovo nám rozhadzuje metabolizmus.

Aké nápoje teda preferovať? Siahnite po ochladzujúcich bylinkových čajoch. Ideálne sú mätový, šalviový, medovkový, ibištekový, čaj z echinacey. Izbovej teploty. Ochladzujúcu vírju má tiež zelený čaj. Ak potrebujete osladiť, zvoľte trstinový cukor, nie med. Med zahrieva. Vhodná je tiež vlažná voda s bylinkami a citrusmi, napr. voda s čerstvou mätou a limetkou či uhorkou.

Nezabúdajte na korenia

Aj korenia rozdeľujeme na tie s vírjou chladivou a zahrievajúcou. V lete určite preferujte tie ochladzujúce. Sú nimi konkrétne napr. koriander, fenikel, rímska rasca, šafrán, sladké drievko. Z prvých troch uvedených si môžete pripraviť i známy ajurvédsky KKF nápoj. (KKF – koriander + kumín = rasca rímska + fenikel). Recept naň je viac než jednoduchý : do približne 1l vody nasypte 1ČL z každého korenia, nechajte zovrieť. Na pár minút odstavte, sceďte a pri izbovej teplote popíjajte. Tento nápoj je zázračný v tom, že hoci je chladivý, zároveň podporuje náš tráviaci oheň. Takže skvelý tip na leto.

Preferujte chute sladká, trpká a horká

Aby sme si v lete zbytočne nezvyšovali ten vnútorný oheň v nás, agni, je vhodné sa v tomto období vyhýbať potravinám štipľavej, kyslej a slanej chuti. Dávajte prednosť chuti sladkej (nemyslím tým ale len chuť sladkostí), horkej a trpkej. A hoci je momentálne čas grilovačiek, opekačiek, nezaťažujte zbytočne svoj tráviaci oheň ! Strávenie mäsitej potravy telo preťažuje a váš agni to môže buď nezvládať alebo sa len nadbytočne zvyšuje.

Skúste radšej ochladzujúce potraviny, doprajte si horký zeleninový šalát. Pripravte si uhorky, špargľu, špenát, zeler, hrášok, listový šalát brokolicu, čerstvý fenikel, cukety. Ochladzujúce účinky má tiež sladké ovocie, napr. melón, čerešne, hrozno či trpké granátové jablko.

Využite silu chladivých olejov

I počas leta je vhodné sa masírovať. Namiesto sezamového oleja, ktorý je pre abjangu, ajurvédsku olejovú masáž, typický, však zvoľte olej kokosový. Ten telo pekne ochladí. Následne po premasírovaní celého tela si dajte vlažnú sprchu. Ešte väčšiu silu majú esenciálne oleje, bez ktorých si ja osobne neviem svoje dni už ani predstaviť. K tým najužitočnejším v letnom období patria esenciálne oleje mäta, ruža či levanduľa. Môžete si pár kvapiek nakvapkať do spomínaného kokosového oleja alebo si ich zadovážiť už namiešané v praktickej guľôčkovej fľaštičke.

Doprajte si čas na regeneráciu

Leto nie je z pohľadu ajurvédy obdobím vhodným na výkonnostné športy či iné náročné fyzické aktivity. Spomaľte. Dokonca si môžete dovoliť i poobedný spánok. Krátke zdriemnutie vás môže osviežiť – čo koniec koncov dobre vedia i južanské národy, ktoré si svoje poobednú siestu vychutnávajú bežne. Úplne najlepšou aktivitou, ktorú si môžete v lete dopriať sú prechádzky v prírode, ideálne v zelených lesoch. Tie vám ponúknu ticho, ochladenie a dostatok zelenej farby, ktorá je v lete najdôležitejšia. Zelená totiž pôsobí harmonizujúco na pitta dóšu. Zelená farba upokojuje a ochladzuje.

Autorka projektu Ajurvéda Online - Ajurvéda pre moderné ženy. Poskytujem ženám návody, ako žiť podľa poznania ajurvédy, jogy a aromaterapie zdravý, šťastný a plnohodnotný život.