Hľadáte tip na chutné vegetariánske jedlo? Poznáte kofty? Pod pojmom „kofty“ sa vám možno vybavia mäsové guľky… ale kofty sa dajú vyrobiť aj vo vegetariánskej verzii – napr. z červenej šošovice.
Nechajte sa inšpirovať 🙂
KOFTY Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S JEMNOU KARÍ OMÁČKOU
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 1h
Kofty – Suroviny a príprava:
Namočenú šošovicu prepláchnite vodou a dajte variť do približne 500ml vody 10minút. Šošovicu sceďte
a prepláchnite čistou vodou, nechajte odkvapkať.
Do rozohriateho oleja pridajte garam masala korenie a sladkú papriku. Keď korenie začne rozvoniavať,
pridajte pretlačený cesnak, krájané paradajky a šošovicu. Všetko premiešajte. Dajte bokom zmes vychladnúť a zatiaľ si pripravte omáčku.
Jemná karí omáčka – Suroviny a príprava:
Na rozohriatom oleji si krátko orestujte nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájanú a očistenú mrkvu
a papriku. Všetko krátko restujte. Pridajte nastrúhaný zázvor, karí korenie a keď začne púšťať arómu,
pridajte kešu orechy a konzervu krájaných paradajok. Všetko zalejte kokosovým mliekom a prikryté
povarte na miernom ohni 15 minút.
Zatiaľ dokončite šošovicové kofty.
K vychladnutej zmesi zo šošovice pridajte soľ a postupne strúhanku. Pridávajte tak, aby vám vznikla
tvárna zmes ,v rukách by sa nemala rozpadávať, ale nesmie byť príliš suchá. Tvarujte guľky. Obaľujte
vo zvyšnej strúhanke a na rozpálenom oleji ich vyprážajte z každej strany.
Hotovú omáčku ešte dosoľte a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka.
Guľky servírujte s omáčkou, nakrájanou čerstvou zeleninou a ryžou. Môžete zvoliť aj inú
obľúbenú prílohu . Môžete ich servírovať so šalátom a jogurtovým dressingom.
Dobrú chuť 🙂
Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.
Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.