Kofty z červenej šošovice s jemnou karí omáčkou

Hľadáte tip na chutné vegetariánske jedlo? Poznáte kofty? Pod pojmom „kofty“ sa vám možno vybavia mäsové guľky… ale kofty sa dajú vyrobiť aj vo vegetariánskej verzii – napr. z červenej šošovice.

Nechajte sa inšpirovať 🙂

KOFTY Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S JEMNOU KARÍ OMÁČKOU

Počet porcií: 4
Čas prípravy: 1h

Kofty – Suroviny a príprava:

  • 200g červenej šošovice (ideálne je si ju ešte pred samotnou prípravou namočiť)
  • 2PL rastlinný olej
  • 1čl mletá sladká paprika
  • konzerva krájaných paradajok ( 2PL použijete na kofty a zvyšok do omáčky)
  • 1,5čl korenia garam masala
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ¾ čl soli
  • 150g strúhanky (100g približne na kofty a zvyšok na obaľovanie)
  • rastlinný olej na vysmážanie

Namočenú šošovicu prepláchnite vodou a dajte variť do približne 500ml vody 10minút. Šošovicu sceďte
a prepláchnite čistou vodou, nechajte odkvapkať.
Do rozohriateho oleja pridajte garam masala korenie a sladkú papriku. Keď korenie začne rozvoniavať,
pridajte pretlačený cesnak, krájané paradajky a šošovicu. Všetko premiešajte. Dajte bokom zmes vychladnúť a zatiaľ si pripravte omáčku.

Jemná karí omáčka – Suroviny a príprava:

  • 2PL rastlinný olej
  • ½ červenej papriky
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 1 cm zázvor očistený nastrúhaný
  • 2čl jemne štipľavého karí korenia
  • hrsť kešu orechov (aj orechy zvyknem na pár hodín namáčať kvôli ľahšej stráviteľnosti)
  • zvyšok konzervy krájaných paradajok
  • konzerva kokosového mlieka

Na rozohriatom oleji si krátko orestujte nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájanú a očistenú mrkvu
a papriku. Všetko krátko restujte. Pridajte nastrúhaný zázvor, karí korenie a keď začne púšťať arómu,
pridajte kešu orechy a konzervu krájaných paradajok. Všetko zalejte kokosovým mliekom a prikryté
povarte na miernom ohni 15 minút.

Zatiaľ dokončite šošovicové kofty.

K vychladnutej zmesi zo šošovice pridajte soľ a postupne strúhanku. Pridávajte tak, aby vám vznikla
tvárna zmes ,v rukách by sa nemala rozpadávať, ale nesmie byť príliš suchá. Tvarujte guľky. Obaľujte
vo zvyšnej strúhanke a na rozpálenom oleji ich vyprážajte z každej strany.

Hotovú omáčku ešte dosoľte a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka.

Guľky servírujte s omáčkou, nakrájanou čerstvou zeleninou a ryžou. Môžete zvoliť aj inú
obľúbenú prílohu . Môžete ich servírovať so šalátom a jogurtovým dressingom.

    Dobrú chuť 🙂


    Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.

    Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.

    Autorka projektu Ajurvéda Online - Ajurvéda pre moderné ženy. Poskytujem ženám návody, ako žiť podľa poznania ajurvédy, jogy a aromaterapie zdravý, šťastný a plnohodnotný život.