Vegan palak paneer s kešu „smotanou“ a batátovými plackami

Palak paneer je jedno z najznámejších indických jedál. Osobne toto jedlo zbožňujem. Palak znamená indicky špenát a paneer je syr pripravovaný z plnotučného kravského mlieka, má jemnú chuť a je príjemným spestrením v konzumovaní syrov, ktoré bežne kúpiť v obchode. V tomto recepte však nájdete vegan verziu, paneer je nahradený tofu syrom. Toto špenátové pyré s tofu v spojení s kešu „smotanou“ a batátovými plackami je neskutočná lahôdka.

PALAK PANEER S KEŠU SMOTANOU A BATÁTOVÝMI PLACKAMI – VEGAN VERZIA

Počet porcií: 4

Čas prípravy: 1h

Suroviny:

Špenátové pyré

  • špenátové listy 500g /mrazený špenátový pretlak 450g
  • 1 biele tofu
  • 1PL škrobu
  • 1 väčšia cibuľa (alebo 2 menšie)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2čl korenia garam masala
  • 1/2čl mletý koriander
  • 1/2čl rímska rasca
  • 1-1,5čl himalájskej soli
  • čerstvo mleté korenie
  • ghí alebo kokosový olej/iný rastlinný olej

Kešu smotana

  • 100g kešu orechov
  • 250ml vody

Batátove placky 12ks

  • 1 batát fialový alebo oranžový (170g)
  • 150g polohrubá špaldová múka a na podsypanie
  • ½ čl himalájska soľ

Na potretie placiek:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 lyžice vody
  • 1/4l himalájskej soli
  • koriander alebo iné bylinky

Na servírovanie:

  • basmati ryža
  • limetka
  • koriander
  • červená cibuľka

Čerstvé špenátové listy poriadne prepláchnite a oblanšírujte. Teda vložte na 1min do vriacej vody, sceďte a vložte do misky so studenou vodou. Následne opäť sceďte a rozmixujte v mixéri. Ak použijete mrazený špenát, vyberte ho niekoľko hodín pred  varením z mrazničky alebo ho môžete dať aj nerozmrazený, ale varenie bude dlhšie trvať.

Dajte variť batát na placky. Očistite ho, nakrájajte na kocky a varte vo vriacej vode cca 10-15min, kým nie je mäkký. Vodu z varenia zlejte do hrnčeka a dajte bokom vychladnúť. Pokojne aj do mrazničky/chladničky, aby skôr vychladli.

Medzitým si urobte indické špenátové pyré – palak paneer. V tomto recepte sme syr paneer nahradili tofu.

Tofu prerežte na polovicu, položte na utierku a vytlačte z neho prebytočnú vodu.

Tofu nakrájajte na menšie kocky dajte do misky, zasypte škrobom a premiešajte.

Na panvici si rozohrejte trošku ghee/oleja a opečte do zlata tofu. Preložte ho do misky a dajte bokom.

V panvici si rozohrejte 2 PL ghí/oleja a opečte na ňom nakrájanú cibuľku do zlata. Pridajte roztlačený cesnak, garam masala korenie, mletý koriander a rímsku rascu. Miešajte – korenie nesmiete pripáliť. Len chvíľku, kým začne rozvoniavať. Pridajte rozmixovaný špenát alebo špenátový pretlak a všetko spolu chvíľu povarte – cca 5 min. Občas premiešajte.

Pripravte si kešu smotanu :

Môžete použiť aj inú rastlinnú smotanu – sójovú alebo kokosovú. V tomto recepte sme si ju vyrobili doma. Kešu orechy dajte do mixéru s 250ml vody  a rozmixujte ich. Ak nemáte čas, netreba ich namáčať. Inak ich môžete predtým na 2 hodinky namočiť. Vodu zliať a tak rozmixovať.

K špenátu vlejte kešu smotanu, dobre zamiešajte. Pridajte opečený tofu syr. Osoľte 1 čl soli a pridajte čerstvo mleté čierne korenie. Ochutnajte – ak je to potrebné, pridajte soľ alebo korenie.

Pripravte si placky :

Vychladnuté batáty rozmixujte s troškou vody na husté pyré. Keď je príliš husté trošku vody dolejte – vznikne vám cca 220g pyré. Pridajte najprv 130g špaldovej polohrubej múky a vypracujte nelepivé cesto – nesmie byť príliš tuhé, ale ak sa lepí, trošku múky dosypte.

Cesto rozdeľte na 12 ks a vytvarujte guličky. Každú guličku rozvaľkajte natenko – na 15cm placky.  Počas vaľkania si treba dobre placky pomúčiť. Placky opekajte nasucho na dobre rozohriatej panvici z oboch strán. Keď sa začne placka nafukovať otočte a dopečte z druhej strany.

Placky potrite cesnakovou zmesou – roztlačený cesnak, voda a trošku soli. Posypte koriandrom alebo inými bylinkami.

Omáčku si môžete pokvapkať pár kvapkami limetkovej šťavy. Navrch si môžete dať čerstvú červenú cibuľku. Ak sa Vám nechce robiť placky jednoducho si k tomu uvarte ryžu.

Dobrú chuť 🙂


Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.

Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.

Autorka projektu Ajurvéda Online - Ajurvéda pre moderné ženy. Poskytujem ženám návody, ako žiť podľa poznania ajurvédy, jogy a aromaterapie zdravý, šťastný a plnohodnotný život.