VÝŽIVNÝ BLOG

Ryžový nákyp s jablkami, škoricou a kardamomom

Jeseň je obdobím veternej a premenlivej Váta dóše. Energie, ktorá je pohyblivá, rýchla a chladná. Jej dominanciu cítime v prírode, ale tieto vlastnosti sa práve na jeseň zvyknú preniesť aj do nás. Našich tiel a myslí. Ideálne je preto spomaliť, zahrievať a vychutnávať si čas rozjímania a uzemnenia. A k tomu sa fantasticky hodí ryžový nákyp s jablkami, škoricou a kardamomom. Mám pre vás ideálny jesenný...

Dhal z červenej šošovice s batátom

Neviete čo dnes uvariť? Pripravte si dhal – asi najznámejšie strukovinové jedlo ajurvédskej kuchyne. Výhody dhalu si zamilujete – je to pokrm jednoduchý, veľmi variabilný (môžete použiť akúkoľvek strukovinu, ktorú máte k dispozícii), ľahko stráviteľný a náramne chutný. Inšpirujte sa receptom 🙂 DHAL Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S BATÁTOM Počet porcií: 4 Čas prípravy: 45min Suroviny:  Koreniny na dhal: Na servírovanie:...

Polievka zo žltého hrachu

Jeseň je z pohľadu ajurvédy obdobím veternej energie Váty. Pre nás to znamená, že preferujeme stravu výživnú, teplú a uzemňujúcu. Ideálne sú sýte husté polievky a zahrievajúce korenia. Nechajte sa preto inšpirovať následným receptom: POLIEVKA ZO ŽLTÉHO HRACHU Počet porcií: 6 (na stredne veľký hrniec objem 2,5-3L) Čas prípravy: 45min Suroviny: Začnite prípravou hrachu. Ten dôkladne prepláchnite a namočte...