Krémová polievka z póru a žltej šošovice

KRÉMOVÁ POLIEVKA Z PÓRU A ŽLTEJ ŠOŠOVICE

Počet porcií: 6

Čas prípravy: 40min

Suroviny:

  • 200g žltej šošovice (pred varením namočte)
  • 1 pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1čl zázvor strúhaný
  • 1čl kurkuma strúhaná (alebo dajte ¼ čl mletej)
  • ¼ čl chilli korenie
  • ½ čl senovka grécka
  • ½ čl rímska rasca mletá
  • 4 guličky zelené korenie (alebo iné korenie – čierne, červené, biele)
  • hrsť čerstvých kari listov (prípadne ½ čl karí korenia)
  • 1,2 L vody
  • 1 čl soli
  • ghí / prípadne rastlinný olej

Na servírovanie: limetková šťava (môžete vynechať)

V stredne veľkom hrnci si rozohrejte ghí/olej, pridajte kari listy a chvíľu ich na oleji smažte, aby pustili chuť a arómu. Ak používate karí korenie, pridajte ho s ostatným sypkým korením. Potom pridajte nastrúhaný zázvor, cesnak, zelené korenie a kurkumu . Rovnako ak použijete sušenú kurkumu, pridajte ju neskôr.

Chvíľu koreniny miešajte a nechajte uvoľniť chuť a arómu, ale nie príliš dlho, aby ste nespálili cesnak. Chvíľka skutočne postačí. Pridajte sypké korenie – chilli, senovku grécku a rímsku rascu. Všetko opäť spolu krátko restujte a miešajte.

Teraz pridajte nakrájaný pór. Trošku si odložte zo zelenej časti bokom na servírovanie. Miešajte a chvíľu restujte pór aj s koreninami.

Pridajte prepláchnutú žltú šošovicu. Všetko premiešajte a zalejte 1L vody. Pridajte soľ. Zmes premiešajte a nechajte variť, kým šošovica nezmäkne. Bude to trvať približne 20 minút. Potom polievku odstavte a rozmixujte tyčovým mixérom alebo v stolnom mixéri na úplne hladký krém.

Polievka zhustne, takže ju ešte zrieďte cca 200ml vody. Ochutnajte a ak treba, môžete trošku dosoliť. Pri podávaní pokvapkajte limetkovou šťavou .

K polievke sa skvelo hodia čapáti, batátove placky alebo domáci ražný kváskový chlieb.

Dobrú chuť 🙂


Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.

Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.

Autorka projektu Ajurvéda Online - Ajurvéda pre moderné ženy. Poskytujem ženám návody, ako žiť podľa poznania ajurvédy, jogy a aromaterapie zdravý, šťastný a plnohodnotný život.