KRÉMOVÁ POLIEVKA Z PÓRU A ŽLTEJ ŠOŠOVICE
Počet porcií: 6
Čas prípravy: 40min
Suroviny:
Na servírovanie: limetková šťava (môžete vynechať)
V stredne veľkom hrnci si rozohrejte ghí/olej, pridajte kari listy a chvíľu ich na oleji smažte, aby pustili chuť a arómu. Ak používate karí korenie, pridajte ho s ostatným sypkým korením. Potom pridajte nastrúhaný zázvor, cesnak, zelené korenie a kurkumu . Rovnako ak použijete sušenú kurkumu, pridajte ju neskôr.
Chvíľu koreniny miešajte a nechajte uvoľniť chuť a arómu, ale nie príliš dlho, aby ste nespálili cesnak. Chvíľka skutočne postačí. Pridajte sypké korenie – chilli, senovku grécku a rímsku rascu. Všetko opäť spolu krátko restujte a miešajte.
Teraz pridajte nakrájaný pór. Trošku si odložte zo zelenej časti bokom na servírovanie. Miešajte a chvíľu restujte pór aj s koreninami.
Pridajte prepláchnutú žltú šošovicu. Všetko premiešajte a zalejte 1L vody. Pridajte soľ. Zmes premiešajte a nechajte variť, kým šošovica nezmäkne. Bude to trvať približne 20 minút. Potom polievku odstavte, pridajte lahôdkové sušené droždie a polievku rozmixujte tyčovým mixérom alebo v stolnom mixéri na úplne hladký krém.
Polievka zhustne, takže ju ešte zrieďte cca 200ml vody. Ochutnajte a ak treba, môžete trošku dosoliť. Pri podávaní pokvapkajte limetkovou šťavou .
K polievke sa skvelo hodia čapáti, batátove placky alebo domáci ražný kváskový chlieb.
Dobrú chuť 🙂
Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.
Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.