Skvelý recept na jarné obdobie. Jar je z pohľadu ajurvédy časom kapha dóše, vodno-zemskej energie, ktorá je ťažká, chladná a pomalá… a aby sme na jar tejto energii neprepadli, potrebujeme ju v našom tele poriadne rozhýbať a stimulovať. Preferujeme potraviny suché, pálivé a ľahko stráviteľné.
Pokrmom s týmito kvalitami je i lahodné cícerové chilli s červenou ryžou. Chýbať nebudú ani korenia, bez ktorých by si nevieme ajurvédsku kuchyňu ani predstaviť. Nechajte sa inšpirovať.
CÍCEROVÉ CHILLI
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 1h
Suroviny:
Vo väčšej panvici si rozohrejte ghí alebo iný rastlinný olej. Na oleji osmažte do zlata cibuľku a pridajte celé semienka horčice. Keď začnú pukať, pridajte zvyšné sypké koreniny. Premiešajte a keď začnú rozvoniavať zalejte 100ml vody. Opekajte len krátko, aby paprika nezhorkla a koreniny sa nepripálili.
Potom pridajte škoricu, nakrájané a očistené batáty, mrkvu a uvarený cícer. Zalejte to paradajkovým pyré a 400ml zeleninového vývaru. Osoľte. Ak ste použili vývar, tak dajte menej soli.
Varíme na strednom ohni za občasného miešania, kým zelenina nie je mäkká. Bude to trvať cca 20-30min. Zmes bude bublať a tekutina sa zredukuje. Keď je zelenina uvarená, odstavíme z ohňa.
Podávame s červenou ryžou alebo inou obľúbenou prílohou.
Tipy:
Dobrú chuť 🙂
Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.
Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.