Cícerové chilli

Skvelý recept na jarné obdobie. Jar je z pohľadu ajurvédy časom kapha dóše, vodno-zemskej energie, ktorá je ťažká, chladná a pomalá… a aby sme na jar tejto energii neprepadli, potrebujeme ju v našom tele poriadne rozhýbať a stimulovať. Preferujeme potraviny suché, pálivé a ľahko stráviteľné.

Pokrmom s týmito kvalitami je i lahodné cícerové chilli s červenou ryžou. Chýbať nebudú ani korenia, bez ktorých by si nevieme ajurvédsku kuchyňu ani predstaviť. Nechajte sa inšpirovať.

CÍCEROVÉ CHILLI

Počet porcií: 4

Čas prípravy: 1h

Suroviny:

  • 2 batáty
  • 1 mrkva 
  • 1 cibuľa 
  • 3 strúčiky cesnak 
  • 2 čl zázvor strúhaný
  • 2 tyčinky škorice 
  • 2 čl rímska rasca mletá
  • 2 čl koriander mletý
  • 1 čl senovka grécka mletá 
  • 1 čl čierna horčica semienka 
  • 1 čl údené chilli 
  • 1 čl mletá sladká paprika 
  • 1/4čl korenie čierne mleté 
  • 200 g paradajky pasírované/pyré /pretlak asi 4PL 
  • 400 g cícer uvarený (200g suchý cez noc namočený a uvarený alebo z konzervy)
  • 400 ml zeleninový vývar (vody)
  • 100 ml vody 
  • soľ 
  • ghí / rastlinný olej 
  • červená ryža / basmati ryža / iná príloha

Vo väčšej panvici si rozohrejte ghí alebo iný rastlinný olej. Na oleji osmažte do zlata cibuľku a pridajte celé semienka horčice. Keď začnú pukať, pridajte zvyšné sypké koreniny. Premiešajte a keď začnú rozvoniavať zalejte 100ml vody. Opekajte len krátko, aby paprika nezhorkla a koreniny sa nepripálili.

Potom pridajte škoricu, nakrájané a očistené batáty, mrkvu a uvarený cícer. Zalejte to paradajkovým pyré a 400ml zeleninového vývaru. Osoľte. Ak ste použili vývar, tak dajte menej soli.

Varíme na strednom ohni za občasného miešania, kým zelenina nie je mäkká. Bude to trvať cca 20-30min. Zmes bude bublať a tekutina sa zredukuje. Keď je zelenina uvarená, odstavíme z ohňa.

Podávame s červenou ryžou alebo inou obľúbenou prílohou.

Tipy:

  • Môžete namiesto cíceru použiť fazuľu či inú strukovinu.
  • Ak nemáte údené chilli, použite údenú mletú papriku alebo údenú soľ.
  • Ak nemáte radi pikantné, dajte menej chilli.

Dobrú chuť 🙂


Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.

Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.

Autorka projektu Ajurvéda Online - Ajurvéda pre moderné ženy. Poskytujem ženám návody, ako žiť podľa poznania ajurvédy, jogy a aromaterapie zdravý, šťastný a plnohodnotný život.