Špaldové čapátí a tekvicové karí

Aké prílohy v kuchyni najčastejšie používate? Ryžu? Zemiaky? Hranolky?

A čo tak vyskúšať čapátí? Tieto jednoduché placky sú v ajurvédskej kuchyni obľúbenou prílohou. Výborne sa hodia napríklad k tekvicovému karí. Pokrm si môžete pripraviť aj vo vegánskej verzii.

ŠPALDOVÉ ČAPÁTÍ A TEKVICOVÉ KARÍ

Počet porcií: 4
Čas prípravy: 1h

Špaldové čapátí Suroviny:

  • 230g celozrnnej špaldovej múky hladkej
  • 1PL olivový olej / alebo iný rastlinný olej
  • 135 g vody

Recept na 10ks placiek :

Zo surovín vymieste nelepivé cesto. Prikryte taškou/sáčkom a nechajte 30min odpočívať.
Zatiaľ si pripravte rýchle a jednoduché tekvicové karí.

Tekvicové karí – Suroviny:

  • 2 PL rastlinný olej/ghí
  • 1 cibuľa
  • 1 malá hokkaido tekvica,
  • 2 strúčiky cesnaku, roztlačené
  • 125g červenej šošovice
  • 2 čl karí korenia
  • 1 čl soli
  • 200ml smotany (príp. rastlinnej smotany)
  • voda

Červenú šošovicu prepláchnite studenou vodou. Dajte do misky a zalejte čistou vodou tak, aby bola
zarovno. Tekvicu umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na malé kocky. Vo väčšej panvici si rozohrejte
olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a krátko opečte. Pridajte k cibuli tekvicu a krátko restujte. Zeleninu
zasypte karí korením. Premiešajte. Keď začne korenie rozvoniavať, pridajte cesnak a zamiešajte.
Osoľte a pridajte namočenú šošovicu aj s vodou. Pridajte ešte asi 400ml vody. Zmes prikryte a za
občasného miešania varte, kým tekvica nie je mäkká. Zmes pravidelne miešajte.


Kým sa karí bude variť, dokončite si čapátí.
Cesto rozdeľte na 10 rovnakých kúskov. Z každého vytvarujte guľôčky. Dajte si dobre rozohriať
panvicu. Na dobre pomúčenej doske rozvaľkajte z cesta tenké placky. Placky opekajte na dobre
rozpálenej panvici nasucho. Keď sa placky začnú nafukovať, otočte ich a dopečte z druhej strany.


Keď je tekvica mäkká, pridajte do karí smotanu, premiešajte a máte hotovo. Dozdobiť môžete semienkami čierneho sezamu.
Placky môžete na záver potrieť zmesou roztopeného masla s roztlačeným cesnakom a nasekanými
bylinkami a soľou. Placky sú výborné aj na druhý deň. Stačí ich prikryť potravinovou fóliu.

Dobrú chuť 🙂


Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.

Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.

Autorka projektu Ajurvéda Online - Ajurvéda pre moderné ženy. Poskytujem ženám návody, ako žiť podľa poznania ajurvédy, jogy a aromaterapie zdravý, šťastný a plnohodnotný život.