Jeseň je z pohľadu ajurvédy obdobím veternej energie Váty. Pre nás to znamená, že preferujeme stravu výživnú, teplú a uzemňujúcu. Ideálne sú sýte husté polievky a zahrievajúce korenia. Nechajte sa preto inšpirovať následným receptom:
POLIEVKA ZO ŽLTÉHO HRACHU
Počet porcií: 6 (na stredne veľký hrniec objem 2,5-3L)
Čas prípravy: 45min
Suroviny:
Začnite prípravou hrachu. Ten dôkladne prepláchnite a namočte na 4 hodiny.
Vodu z namáčania zlejte a znovu prepláchnite, aby bola voda pri zlievaní čistá.
V hrnci si rozohrejte olej. Pridajte kari korenie a chilli a miešajte. Keď začne korenie rozvoniavať, pridajte nakrájanú cibuľu a pór. Všetko pár minút restujte. Pridajte nakrájanú zeleninu: mrkvu, stonkový zeler, zemiaky. Všetko premiešajte a znovu pár minút restujte. Pridajte soľ, čierne korenie, prepláchnutý hrach a zalejte 2L vody. Polievku priveďte k varu a na miernom ohni prikryté varte 30min. Varte, kým hrach a zelenina nezmäknú.
Dobrú chuť 🙂
Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.
Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.