Aká zelenina sa vám vybaví pri pomyslení na jeseň? No samozrejme, že tekvica. Niet divu. Na jeseň tekvice dozrievajú a v kuchyni z nich môžeme vykúzliť všelijaké dobroty. Napríklad takúto uzemňujúcu hokkaido polievku.
Z pohľadu ajurvédy tekvica oplýva sladkou chuťou a chladivou vírjou, energetickým potenciálom. Tepelnou úpravou a pridaním vhodného korenia a soli sa však chladivý potenciál tekvice znižuje a harmonicky vplýva na všetky tri dóše. Tekvica sa považuje za ťažšie stráviteľnú, preto je zásadne pri jej príprave použiť korenia, zázvor alebo i cibuľu.
Nezabúdajte tiež na konzumáciu tekvicových semienok, ktoré sú cenené pre svoj vysoký obsah minerálnych látok.
HOKKAIDO POLIEVKA S KARI A KOKOSOVÝM MLIEKOM
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 30min
Suroviny :
V hrnci si rozohrejte ghí. Pridajte cibuľu a krátko orestujte. Pridajte mrkvu, premiešajte
a krátko spolu restujte. Potom pridajte karí korenie, zázvor a všetko na miernom ohni opekajte
za stáleho miešania, kým nezačne korenie rozvoniavať. Pridajte tekvicu, premiešajte a zalejte
vodou tak, aby bola zarovno so surovinami. Pridajte soľ.
Polievku varte kým zelenina nie je mäkká – cca 15 minút. Polievku následne rozmixujte úplne do hladka. Pridajte kokosové mlieko a minútku povarte, aby sa chute prepojili. Ak je to potrebné, pridajte trošku soli.
Polievku podávajte so špaldovými čapátí ako hlavný chod. Môžete ozdobiť kokosovým
mliekom a mikrozeleninkou, pridať tekvicový olej a nasucho opečené tekvicové semienka.
Dobrú chuť 🙂
Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.
Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.