Dhal z červenej šošovice s batátom

Neviete čo dnes uvariť? Pripravte si dhal – asi najznámejšie strukovinové jedlo ajurvédskej kuchyne. Výhody dhalu si zamilujete – je to pokrm jednoduchý, veľmi variabilný (môžete použiť akúkoľvek strukovinu, ktorú máte k dispozícii), ľahko stráviteľný a náramne chutný.

Inšpirujte sa receptom 🙂

DHAL Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S BATÁTOM

Počet porcií: 4

Čas prípravy: 45min

Suroviny:

  • 200g  červenej šošovice polenej
  • 1 batát
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1čl strúhaný čerstvý zázvor
  • 2 PL ghí
  • voda
  • 1,5 ČL soľ

 Koreniny na dhal:

  • 1čl rímska rasca celá
  • 1/2čl semienok horčice
  • ½ čl chilli sušené
  • 1/4čl škorice
  • 1/2čl garam masala korenie
  • 1/2čl karí korenie
  • 1/2čl kurkuma
  • 1čl koriander mletý
  • ¼ čl čierne korenie

Na servírovanie:

  • kokosový jogurt
  • čerstvý koriander

Približne 2 hodiny pred varením namočte šošovicu. Potom ju prepláchnite. Dajte si ju bokom.

Pripravte si koreniny. Zvlášť si dajte celé a zvlášť mleté / práškové. Ak nemáte celé, môžete použiť mleté a naopak. Platí však, že použite najprv celé a potom mleté – tie sa môžu spáliť.

V hrnci si rozohrejte ghí. Pridajte celé koreniny: rímska rasca, horčica a opekajte ich, kým nezačnú semiačka pukať. Potom pridajte mleté koreniny: chilli, škoricu, garam masalu, karí ,kurkumu, koriander. Chilli zvoľte podľa toho, ako vám vyhovuje štipľavé. V chutnom dhale by však chilli, rímska rasca a koriander nemali chýbať.

Premiešajte a keď začne všetko rozvoniavať, pridajte očistený a nakrájaný batát spolu s prepláchnutou šošovicou. Premiešajte a zalejte cca 1L teplej vody.  Zmes premiešajte, priveďte k varu a prikryté varte za občasného miešania 15min. Ak je potrebné, môžete trošku vody doliať, ale nie veľa – konzistenciou sa dhal podobá hustej omáčke.

Z paradajok vyrežte pevnú strednú časť a nakrájajte na drobno.

Keď je šošovica uvarená a batát mäkký pridajte nakrájané paradajky ,čerstvo mleté korenie a dovarte ešte 5min.

Odstavte z ohňa ochutnajte a môžete dosoliť, dokoreniť alebo pridať chilli, koriander, na čo máte ešte chuť.

Dhal podávajte s kokosovým jogurtom a čerstvou vňaťou koriandra.

Ako prílohu zvoľte ryžu basmati alebo natural, čapáti z jednozrnky potreté cesnakom a posypané čerstvým koriandrom. Skvelo sa k pokrmu hodí aj slivkové čatní.

Dobrú chuť 🙂


Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.

Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.

Autorka projektu Ajurvéda Online - Ajurvéda pre moderné ženy. Poskytujem ženám návody, ako žiť podľa poznania ajurvédy, jogy a aromaterapie zdravý, šťastný a plnohodnotný život.