Jeseň je obdobím veternej a premenlivej váta dóše. Energie, ktorá je pohyblivá, rýchla a chladná. Jej dominanciu cítime v prírode, ale tieto vlastnosti sa práve na jeseň zvyknú preniesť aj do nás. Našich tiel a myslí.
Ideálne je preto spomaliť, zahrievať a vychutnávať si čas rozjímania a uzemnenia. A k tomu sa fantasticky hodí ryžový nákyp s jablkami, škoricou a kardamomom. Mám pre vás ideálny jesenný recept.
RYŽOVÝ NÁKYP S JABLKAMI, ŠKORICOU A KARDAMOMOM
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 1,5 hodiny
Suroviny:
Hrozienka zalejte horúcou vodou nechajte postáť približne 15min.
Ryžu prepláchnite.
V hrnci zohrejte kokosové mlieko. Pridajte cukor, tyčinku škorice, kardamón, štipku soli.
Pridajte prepláchnutú ryžu. Priveďte k varu, pridajte šafran a za stáleho miešania varte ryžu s mliekom 25 min na hustú kašu. Ryža musí byť mäkká.
Rúru vyhrejte na 180 stupňov a prichystajte si pekáč. Vymastite ho maslom a vysypte kokosom.
Sceďte namočené hrozienka a nechajte ich odkvapkať.
Jabĺčka očistite, zbavte jadrinca a nakrájajte na malé kúsky. K ryži primiešajte scedené hrozienka a nakrájané jabĺčka.
Zmes premiestnite do pekáča, zarovnajte a posypte škoricou.
Pečte pri 180 stupňoch 45 min.
Dobrú chuť 🙂
Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.
Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.