Ryžový nákyp s jablkami, škoricou a kardamomom

Jeseň je obdobím veternej a premenlivej váta dóše. Energie, ktorá je pohyblivá, rýchla a chladná. Jej dominanciu cítime v prírode, ale tieto vlastnosti sa práve na jeseň zvyknú preniesť aj do nás. Našich tiel a myslí.

Ideálne je preto spomaliť, zahrievať a vychutnávať si čas rozjímania a uzemnenia. A k tomu sa fantasticky hodí ryžový nákyp s jablkami, škoricou a kardamomom. Mám pre vás ideálny jesenný recept.

RYŽOVÝ NÁKYP S JABLKAMI, ŠKORICOU A KARDAMOMOM

Počet porcií: 4

Čas prípravy: 1,5 hodiny

Suroviny:

  • 250g guľatozrnnej ryže
  • 1 palička škorice 
  • 1 zrnko kardamomu 
  • 50g cukor 
  • 800ml kokosové mlieko (2 plechovky) alebo použite mandľové
  • 150ml voda 
  • štipka soli 
  • 1/2čl šafran nitky
  • citrónová kôra 
  • 2-3 jablká 
  • 50g hrozienok
  • maslo na vymazanie pekáča 
  • strúhaný kokos na vysypanie pekáča
  • škorica mletá na posypanie

Hrozienka zalejte horúcou vodou nechajte postáť približne 15min.

Ryžu prepláchnite.

V hrnci zohrejte kokosové mlieko. Pridajte cukor, tyčinku škorice, kardamón, štipku soli.

Pridajte prepláchnutú ryžu. Priveďte k varu, pridajte šafran a za stáleho miešania varte ryžu s mliekom 25 min na hustú kašu. Ryža musí byť mäkká. 

Rúru vyhrejte na 180 stupňov a prichystajte si pekáč. Vymastite ho maslom a vysypte kokosom.

Sceďte namočené hrozienka a nechajte ich odkvapkať.

Jabĺčka očistite, zbavte jadrinca a nakrájajte na malé kúsky. K ryži primiešajte scedené hrozienka a nakrájané jabĺčka.

Zmes premiestnite do pekáča, zarovnajte a posypte škoricou.

Pečte pri 180 stupňoch 45 min.

Dobrú chuť 🙂


Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.

Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.

Autorka projektu Ajurvéda Online - Ajurvéda pre moderné ženy. Poskytujem ženám návody, ako žiť podľa poznania ajurvédy, jogy a aromaterapie zdravý, šťastný a plnohodnotný život.