Neviete čo dnes uvariť? Pripravte si dhal – asi najznámejšie strukovinové jedlo ajurvédskej kuchyne. Výhody dhalu si zamilujete – je to pokrm jednoduchý, veľmi variabilný (môžete použiť akúkoľvek strukovinu, ktorú máte k dispozícii), ľahko stráviteľný a náramne chutný.
Inšpirujte sa receptom 🙂
DHAL Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S BATÁTOM
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 45min
Suroviny:
Koreniny na dhal:
Na servírovanie:
Približne 2 hodiny pred varením namočte šošovicu. Potom ju prepláchnite. Dajte si ju bokom.
Pripravte si koreniny. Zvlášť si dajte celé a zvlášť mleté / práškové. Ak nemáte celé, môžete použiť mleté a naopak. Platí však, že použite najprv celé a potom mleté – tie sa môžu spáliť.
V hrnci si rozohrejte ghí. Pridajte celé koreniny: rímska rasca, horčica a opekajte ich, kým nezačnú semiačka pukať. Potom pridajte mleté koreniny: chilli, škoricu, garam masalu, karí ,kurkumu, koriander. Chilli zvoľte podľa toho, ako vám vyhovuje štipľavé. V chutnom dhale by však chilli, rímska rasca a koriander nemali chýbať.
Premiešajte a keď začne všetko rozvoniavať, pridajte očistený a nakrájaný batát spolu s prepláchnutou šošovicou. Premiešajte a zalejte cca 1L teplej vody. Zmes premiešajte, priveďte k varu a prikryté varte za občasného miešania 15min. Ak je potrebné, môžete trošku vody doliať, ale nie veľa – konzistenciou sa dhal podobá hustej omáčke.
Z paradajok vyrežte pevnú strednú časť a nakrájajte na drobno.
Keď je šošovica uvarená a batát mäkký pridajte nakrájané paradajky ,čerstvo mleté korenie a dovarte ešte 5min.
Odstavte z ohňa ochutnajte a môžete dosoliť, dokoreniť alebo pridať chilli, koriander, na čo máte ešte chuť.
Dhal podávajte s kokosovým jogurtom a čerstvou vňaťou koriandra.
Ako prílohu zvoľte ryžu basmati alebo natural, čapáti z jednozrnky potreté cesnakom a posypané čerstvým koriandrom. Skvelo sa k pokrmu hodí aj slivkové čatní.
Dobrú chuť 🙂
Korenie je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. V ajurvéde je cenené pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Má totiž silu ovplyvniť nielen silu nášho tráviaceho ohňa, ale i vlastnosti potravín. A tak potraviny, ktoré majú určitý potencionálne negatívny vplyv na svojho konzumenta, môžeme vďaka koreniu ovplyvniť pozitívnym smerom. To však platí len pri používaní kvalitného korenia plného chuti, farby a výraznej arómy.
Preto vám rada odporučím tieto skvelé korenia, ktoré sú za mňa úplným skvostom slovenského (a českého) trhu a vášho jedlu dodajú nielen fantastickú chuť a farbu, ale verím, že vďaka svojej kvalite aj tú správnu koreninovú energiu.